ARICILIĞA MESLEKİ STANDART GELİYOR
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) işbirliğiyle “Arıcılık Ulusal Meslek Standardı” oluşturmak için çalışma başlattı. TAB Başkanı Ali Demir, bu standardın hem kaliteyi artıracağını hem de arıcılık mesleğinin saygınlığını güçlendireceğini söyledi. Çalışma kapsamında eğitim, sertifikasyon ve izlenebilirlik süreçlerinin iyileştirilmesi hedefleniyor.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile yaptığı işbirliği doğrultusunda “Arıcılık Ulusal Meslek Standardı” için resmi çalışmaları başlattı. TAB Başkanı Ali Demir, 81 ildeki 72 bin 325 üye arıcıyla Türkiye genelindeki üreticileri temsil ettiklerini belirterek, Türkiye’nin 95 bin 492 ton bal üretimiyle dünya ikincisi, 8,9 milyon koloni varlığıyla dünya üçüncüsü konumunda olduğunun altını çizdi.
Türkiye’de arıcılığın yılın 9 ayı yapılabildiğini belirten Demir, sektörün stratejik önemine dikkat çekerek, MYK Başkanı Aşkın Tören ile yaptıkları görüşmede eğitim ve sertifikasyon süreçleri, meslek tanımının güçlendirilmesi, izlenebilirlik ve uluslararası standarda uyum konularının ele alındığını söyledi.
Demir, arıcılığın meslek olarak tanımlanmasının ardından en kritik adımlardan birinin atıldığını vurgulayarak:
“Ulusal meslek standardı, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlar. Ülke genelinde arıcılığın aynı kaliteyle yapılmasını sağlar. Hedefimiz bu kadim mesleğin itibarını daha da güçlendirmek.” dedi.
Yeni standart sayesinde arıcıların ortak üretim kriterlerine sahip olacağını belirten Demir, ürün kalitesinin artacağını, çeşitliliğin genişleyeceğini ve sektörün daha güçlü bir yapıya kavuşacağını ifade etti.
Uzmanlar taslak standardı hazırlamaya başlarken, yakın zamanda MYK’ye resmi başvurunun yapılacağı bildirildi.
- gıda güvenliği
- arıcılık
- TAB
- MYK
- ulusal meslek standardı
- bal üretimi
- arı yetiştiriciliği
- Ali Demir
- arıcılık eğitimi
- biyolojik çeşitlilik
- Türkiye arıcılık