AKSEKİ KADINLARINDAN DOĞAL NAR EKŞİSİ GELENEĞİ
Antalya’nın Akseki ilçesinde ev hanımları, hem sofralara lezzet katmak hem de aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla geleneksel yöntemlerle nar ekşisi üretimine başladı.
Her yıl ekim ayında başlayan üretim, olgunlaşan narların bahçelerden toplanmasıyla başlıyor.
Zahmetli ama doğal süreç
Toplanan narlar sopayla dövülerek tanelerinden ayrılıyor ve çuvallara konuyor. Ardından özel şırahanelerde ezilen narlardan elde edilen nar suyu, bakır tavalarda odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Elde edilen koyu renkli ve doğal nar ekşisi, şişelenerek satışa sunuluyor.
Deneyim ve dayanışma
92 yaşındaki Rahime Uslu, üretim sürecinin zorluğunu anlatarak, “Hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz, tamamen doğal yapıyoruz. Çok zahmetli ama bir o kadar da lezzetli” dedi. Tüm üretim süreci, kadınlar arasında dayanışma ruhuyla yürütülüyor.
Sofralara ve pazara katkı
Kendi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kalan nar ekşisini satışa sunan kadınlar, kilogramını 600 liradan alıcıya ulaştırıyor. Akseki, geleneksel yöntemlerle üretilen doğal nar ekşisiyle hem doğallığı hem de lezzetiyle sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.