MALİ MÜŞAVİR TOPRAKSIZ TARIMLA SAFRAN ÜRETİYOR
Antalya’nın Manavgat ilçesinde mali müşavir Nur Hamit Mayıl, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı kredi desteğiyle kurduğu tesiste topraksız tarım yöntemiyle safran üretimine başladı. Yüksek katma değerli üretim modeliyle dikkat çeken tesisin, kısa sürede kendini amorti etmesi bekleniyor
Antalya’nın Manavgat ilçesinde mali müşavirlik yapan 60 yaşındaki Nur Hamit Mayıl, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı kredi desteğiyle topraksız safran üretimine başladı. Özel şirketlere finans danışmanlığı yapan Mayıl, yaklaşık 1,5 yıl önce safranın ekonomik değeri ve sağlık açısından faydalarıyla ilgilenerek bu alanda yatırım yapma kararı aldı.
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olan ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’ndan kredi almaya hak kazanan Mayıl, ilçede 2 milyon 600 bin lira maliyetle 100 metrekarelik modern bir tesis kurdu. Tesiste 55 bin safran soğanı ile üretime başlayan Mayıl, ağustos ayında dikimi yapılan safranın hasadına kasım ayında başladı.
İlk rekolteden memnun olduğunu belirten Mayıl, üretim olduğu sürece pazar sorunu yaşanmadığını ifade etti. Tesiste ilk etapta 1 kilo 100 gram safran elde etmeyi hedeflediklerini söyleyen Mayıl, gramı yaklaşık 650 liradan satılan safrandan 650 bin lira gelir beklediklerini açıkladı.
Safranın ardından soğan çoğaltımına geçileceğini belirten Mayıl, 55 bin olan soğan sayısının 110 bine çıkarılacağını, fazla soğanların satışından elde edilecek gelirle tesis maliyetinin bir yıl içinde karşılanacağını vurguladı. Kapalı ve topraksız sistem sayesinde hastalık, haşere ve iklim risklerinin ortadan kalktığını ifade eden Mayıl, tamamen organik üretim yaptıklarını söyledi. Üretim alanını ilerleyen süreçte 1000 metrekareye çıkarmayı hedefleyen Mayıl, yılda üç hasat yapılan ve safran soğanı ihraç eden bir işletme kurmayı planladıklarını dile getirdi.,
- Antalya
- girişimcilik
- Manavgat
- #SafranÜretimi
- #TopraksızTarım
- #KırsalKalkınma
- #TarımYatırımı
- #OrganikÜretim
- #YüksekKatmaDeğer
- #TarımdaYenilik